אבו דאבי על המפה

מעצב פנים ישראלי שמתכנן פרויקטים באבו דאבי, טוניס וערב הסעודית נשמע לכם כמו חלום לימים של שלום ואחווה ? מסתבר שיש מי שמצליח להגשים את החלום גם בימינו אנו

מאת אלית קלדרון | צילום יח"צ | וידאו Adira TV | תאריך 23.9.09

מעצב הפנים הישראלי עזרא עטייה מתגורר כבר שנים רבות בלונדון וחולש על פרויקטים בכל רחבי אירופה, אבל לא רק. ממשרדיו הממוקמים בלונדון, איסטנבול, מלטה וברלין, מתנהלים פרוייקטים פרטיים וציבוריים, גם במדינות שעדיין לא חולקות קשרים ידידותיים עם ישראל, כדוגמת טוניס, דובאי, לוב, אבו דאבי, ערב הסעודית ועוד.

לקח לנו לא מעט זמן לשכנע את עטייה, איש צנוע ונעים הליכות, להתראיין ולהצטלם לכתבה. צניעותו יכולה אולי להסביר את העובדה שגם אם אתם שוחרי עיצוב בקיאים, ייתכן ששמו לא יצלצל לכם כמוכר, וגם אם תבחרו לחפשו בגוגל, תגלו שמנוע החיפוש מניב תוצאות מועטות יחסית של פרסומים אודותיו בארץ. אך אל תתנו לאלו להטעות אתכם, משרדו של עטייה משגשג והוא עומד מאחורי שורה ארוכה של פרויקטים, רבים מביניהם בתחום המלונאות, כדוגמת מלון ליינסבורו בלונדון - ששימש קודם לכן כבית חולים ונרכש על ידי השייח זעיד מנסיכות אבו דאבי, מלון Schloss בברלין, מלון Adlon בברלין, מלון הילטון באיסטנבול, מלון שרתון באבו דאבי, מרכז קונגרסים בטוניס, מלונות בערב הסעודית, בקניה, אתיופיה, מדגסקר, נסיכות עומאן ועוד. ואם נדמה לכם שבכך יש לו די, עוסק עטייה בנוסף גם בעיצוב בתים פרטיים וחנויות יוקרה.

האדריכלות הישראלית צועדת קדימה

עטייה אמנם בחר למקם את משרדיו מחוץ לגבולות המדינה, אך הוא מוקיר את האדריכלות הישראלית המתפתחת וסבור כי מספר האדריכלים הישראליים שיזכו בעתיד להוקרה וחשיפה בינלאומית, רק יילך ויגדל ברבות השנים. "בשנים האחרונות יש קפיצה עצומה והתקדמות מדהימה באדריכלות הישראלית. ישראל החלה לפתח אדריכלות מעניינת וברמה גבוהה, שהסגנון המושל הוא מודרני ואני מאמין שבעוד כמה שנים יהיו לא מעט אדריכלים ישראליים שניתן יהיה לראות עבודותיהם במקומות נוספים בעולם".

עבודותיו המגוונות של עטייה מתהדרות בסגנון קלאסי מסורתי ומצריכות ממנו לא פעם ללמוד את התרבות, המסורת והמאפיינים של המקום בו נבנה הפרויקט. העבודה מול ארצות ערב מתוארת על ידיו כ"בית ספר" המצריך לא פעם התמודדויות מורכבות ומאתגרות המשלבות, איך לא, גם פוליטיקה. לאחרונה החל לעבוד על פרויקט גדול של מועמר קדאפי בלוב ומסביר כי ההצלחה בעבודה מול גורמים שכאלו, מחייבת שילוב של רגישות, בייחוד בשל היותו ישראלי לשעבר.

"לא לעצור בארץ"

עטייה, שרכש את השכלתו במילאנו, מציע לאדריכלים הצעירים שמסיימים לימודיהם ורוצים להתפתח ולבסס עצמם בחו"ל, להתחיל לעשות זאת מייד עם סיום לימודיהם. "כדאי להתחיל מייד עם סיום הלימודים בתקופת ניסיון בארץ של כמה חודשים עד שנה, אבל לא לעצור שם. אני מציע לאחר תקופת ניסיון קצרה לחפש עבודה במשרדים מובילים בחו"ל, לקחת סיכונים ולהתנסות, כי בגיל מאוחר יותר כבר אין מספיק אמביציה לעשות זאת".

ואם ניסיתם למצוא עבודה בחו"ל ללא הצלחה, עטייה מזמין בחיוך חם את האדריכלים הישראליים ליצור איתו קשר ומבטיח לנסות ולעזור. פטריוט למרות הכל.